+961 3 44 66 51 admin@stinviryto.org

Greek Festival – Byblos 2019 – Press Release – Greek

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΙΒΑΝΟΥ

Το Ελληνικό Φεστιβάλ Λιβάνου δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ. Είναι μια εμπειρία για όλες τις αισθήσεις! Η ελληνική κουζίνα “συναντά” την πλούσια μουσική και χορευτική παράδοση της Ελλάδας και με “πινελιές” κινηματογραφικές, ταξιδιωτικές και πολιτιστικές υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία για όλους τους επισκέπτες, σε έναν υπαίθριο χώρο στην ιστορική πόλη της Βύβλου, “οικοδέσποινας” της ξεχωριστής αυτής διοργάνωσης.

Το φεστιβάλ, που διοργανώνεται για πρώτη φορά, ανοίγει ένα “παράθυρο” στην Ελλάδα για το λιβανέζικο και ευρύτερα το αραβικό κοινό, φιλοδοξώντας να ανανεώσει τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο μεσογειακών χωρών και της μακραίωνης ελληνικής κοινότητας της Βηρυτού.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την οργάνωση “Stinviryto من بيروت”, που έχει ιδρύσει μία από τις πλέον εξέχουσες φυσιογνωμίες της ελληνικής κοινότητας, ο δημοσιογράφος George Eid, το ντοκιμαντέρ του οποίου “Kalimera Men Beirut” αφηγείται την πολυκύμαντη ιστορία της κοινότητας.

Σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε τη Δευτέρα (20 Μαΐου 2019), στην Ελληνική Κοινότητα Βηρυτού, ο George Eid, διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ Βηρυτού, ανακοίνωσε το πρόγραμμα, παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας στον Λίβανο Φραγκίσκου Βέρρου και του τραγουδιστή Στέργιου Λυμπέρη, ο οποίος θα “ανοίξει” μουσικά την αυλαία του φεστιβάλ. Τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος του λιβανέζικου τηλεοπτικού δικτύου NTV Jessy Trad Kastoun.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού του Λιβάνου και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και έχει τη στήριξη 30 χορηγών.

«Η ιδέα πίσω από το φεστιβάλ είναι να “συστήσουμε” την Ελλάδα και όλες τις ομορφιές και το μεγαλείο της στο λιβανέζικο κοινό. Με μεγάλωσε ο παππούς μου Paul Mazidji, που ήρθε στον Λίβανο ως πρόσφυγας και παρά το γεγονός ότι δεν έχω ελληνική υπηκοότητα, ήμουν πάντα υπερήφανος για τις ελληνικές ρίζες μου. Αλλά, φέτος, αποφάσισα πως ήθελα να κάνω κάτι για να μοιραστώ αυτό το πάθος, με δεδομένη τη σύνδεση μεταξύ των δύο πολιτισμών», ανέφερε -μεταξύ άλλων- στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο George Eid.

«Το φεστιβάλ», πρόσθεσε, «έγινε με αγάπη και πάθος. Το πιο σημαντικό είναι πως δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα. Από τα 27 stands που θα υπάρχουν στον χώρο, μόλις τα 4 θα έχουν προϊόντα προς πώληση. Τα υπόλοιπα θα προσφέρουν δωρεάν δείγματα προϊόντων. Παρουσίασα την ιδέα τον Φεβρουάριο και παρά το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα ήταν μικρό, ήμουν αποφασισμένος να την υλοποιήσω. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε μια ομάδα που πιστεύει σε αυτό το όνειρο, τους Rana Richa Eid, Jessy Trad Kastoun και Rabih Kastoun και πάνω απ’ όλα τον Έλληνα πρέσβη Φραγκίσκο Βέρρο, έναν εξαιρετικό πρέσβη, που είναι η κινητήρια δύναμη του όλου πρότζεκτ. Πίστεψε στην ιδέα μου και μού πρόσφερε όλη τη στήριξη που χρειαζόμουν για να πετύχω».

«Τα πάντα γύρω από αυτό το φεστιβάλ είναι αυθεντικά, μέσα από την καρδιά. Ακόμα και η αφίσα συμβολίζει την ιδέα πίσω από τη διοργάνωση. Ο άνδρας που απεικονίζεται είναι ένας Έλληνας πρόσφυγας από τη Σμύρνη, που χορεύει προκειμένου να διδάξει τα παιδιά του και να ανυψώσει το ηθικό τους, μόλις έναν μήνα μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο. Η φωτογραφία βγήκε τον Μάιο του 1975 και ο άνδρας αυτός είναι ο παππούς μου… Το παιδί στην αφίσα είναι το νεότερο μέλος της ελληνικής κοινότητας και το όνομά του είναι Γιάννης Καπώνης. Αυτή η απεικόνιση αφορά το παρελθόν μας αλλά και την ελπίδα για το μέλλον μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο George Eid.

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ: Στέργιος Λυμπέρης και Γιώργος Παχής, οι «special guests» του Φεστιβάλ

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο διευθυντής της διοργάνωσης George Eid αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, αφού προηγουμένως παρουσίασε το ειδικό προωθητικό υλικό που ετοιμάστηκε γι’ αυτό το σκοπό, το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε τόσο στην αραβική όσο και στην ελληνική γλώσσα- πρώτη φορά για μια διοργάνωση στον Λίβανο.

«Στην εναρκτήρια εκδήλωση της 7ης Ιουνίου θα τραγουδήσει ο Στέργιος Λυμπέρης, ο οποίος έρχεται στον Λίβανο γι’ αυτό τον σκοπό και θα παρουσιάσει μια σειρά από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του», ανέφερε ο George Eid.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας καλλιτέχνης σημείωσε: «Ως Έλληνας καλλιτέχνης και λάτρης του Λιβάνου, είμαι πολύ χαρούμενος που θα διεξαχθεί ένα τέτοιο φεστιβάλ στη Βύβλο. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να συμμετάσχω σε μια ειδική παράσταση, στις 7 Ιουνίου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον George Eid και την ελληνική πρεσβεία στον Λίβανο».

Την Παρασκευή 7/6 και το Σάββατο 8/6, στη σκηνή του φεστιβάλ θα ανέβει ένα από τα καλύτερα μπουζούκια στην Ελλάδα, ο Γιώργος Παχής, προκειμένου να συνοδεύσει μουσικά την παράσταση της Εληνο-λιβανέζας τραγουδίστριας Marina Abu Rjeily και του παραδοσιακού χορευτικού συγκροτήματος του Δήμου Κασσάνδρας που έρχεται από την Ελλάδα στον Λίβανο ειδικά για να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ. Το βράδυ της Κυριακής είναι η σειρά της επίσης Ελληνο-λιβανέζας τραγουδίστριας Κασσιανής Καπλάνη και του συγκροτήματός της, που θα αναλάβουν να διασκεδάσουν το κοινό του Φεστιβάλ.

«Οι καλλιτέχνες αυτοί δεν προσφέρουν μόνο χορούς και μουσική. Μοιράζονται ένα “κομμάτι” του πολιτισμού τους και στέλνουν ένα μήνυμα συνύπαρξης και συμβίωσης, μέσα από την ψυχή τους· μια μοναδική συνεισφορά στον κόσμο. Οι επισκέπτες θα έχουν, μάλιστα, την ευκαιρία να διδαχθούν ελληνικούς χορούς από τη χοροδιδάσκαλο Μαριλένα Καπώνη, στο stand της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού», επισήμανε ο κ. Eid.

Όσοι βρεθούν στο Φεστιβάλ της Βύβλου θα έχουν επίσης την ευκαιρία να πάρουν μια «γεύση» από τον ελληνικό πολιτισμό, με δυο αντίγραφα αρχαίων αγαλμάτων από το Μουσείο της Ακρόπολης, που θα σταλούν για πρώτη φορά στον Λίβανο.

Εκτός της πολιτιστικής «νότας», οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια «γεύση» από Ελλάδα, καθώς στα περισσότερα από τα stands θα υπάρχει ποικιλία ελληνικών γεύσεων- από κρασί κι ελιές ως πίτες! Περισσότερες από έξι εταιρείες από την Ελλάδα θα παρουσιάσουν στο λιβανέζικο κοινό τα προϊόντα τους.

Σε συνεργασία, δε, με το «Open Film Festival» του Λιβάνου, θα στηθεί ένα υπαίθριο σινεμά, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου, πίνοντας το κρασί τους.

Μεγάλα μέσα ενημέρωσης από την Ελλάδα και τον Λίβανο θα καλύψουν τις εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του τριημέρου.

ΦΡ. ΒΕΡΡΟΣ- Το Ελληνικό Φεστιβάλ δίνει έμφαση στους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ελλάδας στον Λίβανο Φραγκίσκος Βέρρος δήλωσε: «η διοργάνωση ενός ελληνικού υπαίθριου φεστιβάλ στον Λίβανο ήταν ιδέα και πρωτοβουλία δύο διακεκριμένων δημοσιογράφων και στενών μου φίλων, του George Ed και της Jessy Trad. Φυσικά και καλωσόρισα, αγκάλιασα και στήριξα την ιδέα εκ μέρους των ελληνικών Αρχών. Είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να έχουμε άμεσα τη στήριξη του υπουργού Τουρισμού του Λιβάνου. Και είμαστε ευγνώμονες γι αυτό».

«Η ιδέα πίσω από τη διοργάνωση δεν είναι απλώς να κάνουμε την Ελλάδα, την παράδοση, το φαγητό και το κρασί της ευρύτερα γνωστά στον Λίβανο. Είναι εξίσου -αν όχι πιο σημαντικό- να “συστήσουμε” καλύτερα τον Λίβανο στους Έλληνες. Γι’ αυτό και δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στην κάλυψη του Φεστιβάλ από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Γι αυτό και η ΕΡΤ στέλνει εδώ δημοσιογράφους για να καλύψουν το γεγονός. Γι αυτό και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού συμμετέχει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Γι’ αυτό και το Μουσείο της Ακρόπολης και το Εθνικό Μουσείο Βηρυτού θα έχουν -αμφότερα- εκπροσώπηση. Θέλουμε ολοένα και περισσότεροι Έλληνες να γνωρίσουν αυτή τη συναρπαστική χώρα».

ΤΟΠΟΣ & ΧΡΟΝΟΣ

Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις 7,8 και 9 Ιουνίου στην αρχαία πόλη της Βύβλου, στον Λίβανο. Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίγει κάθε απόγευμα στις 7 και θα κλείνει τα μεσάνυχτα. Οι καλλιτέχνες θα ανεβαίνουν στη σκηνή με την έναρξη των εκδηλώσεων (στις 19:00), θα ακολουθεί χορευτική παράσταση με το παραδοσιακό συγκρότημα από την Κασσάνδρα και θα εναλλάσσονται ανά μία ώρα.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Τα εισιτήρια θα έχουν συμβολικό αντίτιμο και θα είναι διαθέσιμα στην είσοδο του χώρου, όπου θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA
Facebook: Greek Festival of Lebanon
Instagram: Greekfestivallebanon
Youtube: Stin Viryto Organization